România trebuie iubită, că e ţara noastră, că s-a vărsat atâta sânge pentru ea, că-i mică şi frumoasă, binecuvântată cu dealuri, câmpii şi văi adânci, cu munţi ce-s încărcaţi cu aur, cu cărbune, cu sare, cu Delta care-i casă atâtor specii de păsări, de animale, cu Ardealu şi cu Moldova, cu Muntenia, Oltenia, Banat. Avem de toate! Noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem. Noi! Noi am rămas!
joi, 29 noiembrie 2012
Pur Românesc
România trebuie iubită, că e ţara noastră, că s-a vărsat atâta sânge pentru ea, că-i mică şi frumoasă, binecuvântată cu dealuri, câmpii şi văi adânci, cu munţi ce-s încărcaţi cu aur, cu cărbune, cu sare, cu Delta care-i casă atâtor specii de păsări, de animale, cu Ardealu şi cu Moldova, cu Muntenia, Oltenia, Banat. Avem de toate! Noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem. Noi! Noi am rămas!
abtipild
creatie proprie,
romania
De unde scrisei:
Târgu Jiu, România
miercuri, 17 octombrie 2012
Misterul bisericii trăsnite

"Satul fără Biserică e ca omul fără inimă" - Ştefan Paraschiv
În drumul meu spre satul care mi-a vegheat copilăria, o ruină a unui lăcaş sfânt, odată impunător, îmi răscoleşte pofta de necunoscut, de neînţeles, de mister ce trebuie dezvăluit. Bătrânii din vecinătate spun că mânia Divinităţii s-a revărsat asupra bisericii când un cuplu, adăpostindu-se de o furtună în tinda protectoare a edificiului, au început să se iubească, săvârşind păcatul desfrânării. Astfel, un fulger s-a coborât din înaltul cerului şi a izbit Casa Domnului, din ea rămânând doar ce se vede astăzi.
Cu o umbră de frică în voce, o femeie mi-a spus că noaptea, târziu, când bezna pune stăpânire, se aud diverse sunete, înspăimântătoare pentru cei ce nu sunt "de-ai locului", pentru că biserica ar fi construită pe un vechi cimitir.
Aş putea susţine că lăcaşul de cult este "protejat" de un falnic nuc, crescut în mijlocul Sfântului Altar, chiar lângă piatra unde cândva, a existat Sfânta Masă. Ciudat este că, din toate icoanele pictate pe ziduri, au rămas doar ctitorii bisericii (cu anul în care s-a sfinţit), pisania (Inscripţie pictată la intrarea într-o biserică cuprinzând o invocație religioasă, numele ctitorului, motivarea zidirii sau date asupra monumentului respectiv) şi icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Peretele pe care este zugrăvită schiţa bisericii este crăpat, iar spărtura seamănă cu un fulger, despicând fresca exact în locul în care se spune că ar fi lovit fulgerul. Orice înscris rămas este cu litere chirilice şi foarte şters, cunoştiinţele mele reduse neputând să mă ajute.


Bătrânii satului se tem să defrişeze locul, de frica lui Dumnezeu, căci, spun ei, "Ce-i în biserică rămâne în biserică!". Tot ei afirmă că nucul crescut este semn de la Domnul şi nici nu le trece prin cap să-l taie, indiferent dacă străpunge zidurile ce au rămas azi ca mărturie că acolo, cândva, se slujea lui Hristos.
De unde scrisei:
Bălănești, România
miercuri, 30 mai 2012
Despre dor

Ne punem întrebarea " De ce Lucian Blaga a asemănat dorul cu un organ de cunoaştere a infinitului?". Cred că dorul este al şaselea simţ pe care numai cine iubeşte îl poate dobândi. Avem ochi pentru a vedea, urechi pentru a auzi, nas pentru a adulmeca, avem piele pentru a simţi şi gură pentru a gusta. De ce nu am fi înzestraţi şi cu dor, pentru a cunoaşte infinitul? Totodată, cred că această analogie a dorului cu un organ dovedeşte existenţa sa în noi, involuntar, fără să ştim când apare sau dispare dorul.
Dorul nu se vindecă. Acesta se sedimentează şi vine altul peste el. Pe de altă parte, a ne fi dor înseamnă că iubim, că avem ce să dorim, pe cine să dorim.
În acelaşi timp, ne-am putea întreba "De ce un organ de cunoştere a infinitului?". Dorul este organul sufletului, aşa cum ochii, nasul, gura sunt organe ale trupului. Dorul ne duce într-o călătorie în timp, ne trezeşte amintiri şi ne oferă nostalgie, dar ne şi dă puterea să iubim, să aşteptăm şi să ne gândim la posibile scenarii cu final fericit.
Lipsa sufletului pereche stimuleză, trezeşte dorul, ducându-ne într-un Univers în care iubirea e infinită, singurătatea e infinită, tristeţea e infinită şi nici măcar timpul nu mai există.
În concluzie, dorul poate fortifica dragostea, pentru că după ce am cunoscut infinitul nu vom mai putea da drumul iubirii, dar poate şi sfărâma ceva ce s-a clădit cu încredere şi pasiune.
Dorul este o balanţă ce se înclină în funcţie de greutatea iubirii purtate.
joi, 24 mai 2012
Scrisoare de amor
Târgu-Jiu,
24.05.2012
Ma cherie,Nu orice zicere este capabilă să înfîţişeze amoarea mea. Orişice paralelă nu are vrednicia de a zice că se aseamănă cu amorul nostru. Nici o orătanie nu iubeşte zborul, nici o plantă nu adoră apa cea de toate zilele şi nici un bărzăune nu iubeşte mierea floricelelor aşa cum cordul meu îl iubeşte pe al tău. Perpetuu te zăresc, aud şoşotul tău şi percep mânuţa ta lunecând pe umeraşul meu pieligos.
Şi înrobeşti buzele mele mărunţele cu o pupătură lungă şi dulceagă.
Şi atâta mă inund în ochii tăi vaşti şi apărători şi mă îmbăt de vederea ta ca de un şpriţ de vară cu vin alb şi doar giugiuleala ta mă dezmeticeşte.
Aş zăbovi lângă tine până când veşnicia s-ar săvârşi şi enormitatea s-ar număra!
Sărut două petale de crin imperial,
T.
abtipild
creatie proprie,
lol story,
tg-jiu
Abonați-vă la:
Postări (Atom)